Com fer escudella catalana receptes

L’escudella i carn d’olla

L’escudella i carn d’olla

Penseu que amb el que us sobri podeu fer altres receptes ben bones d’aprofitament com uns canelons, un trinxat de la cerdanya, una crema de verdures, unes croquetes… Nosaltres aprofitem i l’endemà ens preparem el que en diem un trinxat de carn d’olla, que fem tallant a dauets les verdures per un cantó i les carns per una altra, per posteriorment saltejar-la a foc viu amb un gra d’all trinxat fins que comencen a agafar color
Escudella de Santa Llúcia a Gelida

Escudella de Santa Llúcia a Gelida

És curiós veure com una tradició que va néixer a s. Mai em podria haver imaginat que una escudella seria capaç de fer feliç a tanta gent
Escudella d'arròs i fideus {Projecte Roca}

Escudella d'arròs i fideus {Projecte Roca}

Més contenta que unes castanyoles, vaig començar a pensar què en faria i finalment vaig decidir que li demanaria al carnisser que els tallés a quarts i els congelaria per fer-ne caldo i escudella
LES SOPES:ESCUDELLA D'OLI

LES SOPES:ESCUDELLA D'OLI

En això va consistir el meu esmorzar durant anys fins que es va posar de moda comprar madalenes prefabricades
ESCUDELLA O CUSCÚS

ESCUDELLA O CUSCÚS

L’escudella neix de la cuina d’aprofitament tant de “casa nostra” i tant i tant, d’aprofitament vull dir, que també aprofitem el que sobra per a fer un dels plats per a mi més bons de la nostra gastronomia i que avui per les presses de la vida estressada que portem una mica tots, ha deixat d’ estar present a les nostres taules, parlo de la Roba Bruta o Ropa Vieja en castellà, bé en algun altre escrit d’aquest bloc que avui començo ja us explicaré com la faig
Escudella i carn d’olla

Escudella i carn d’olla

Encara no tenia publicada al blog l’escudella amb carn d’olla i després de ser escollida fa pocs dies, en el concurs organitzat per la revista “cuina”, com el plat favorit dels catalans, avui m’he decidit a preparar, fotografiar i fer el post, d’aquesta recepta tan nostra
Canelons a la catalana

Canelons a la catalana

Es va fer tan famós que el poble el va catalanitzar com a “Can Justín”, i era tan car, que d'aquí en va venir l’expressió “fer un sopar de duro”, que en aquells moments indicava una cosa molt dispendiosa
LA CUYNERA CATALANA

LA CUYNERA CATALANA

Després, com si fos un nou quadern, parla de nou de consells generals, aquest cop per als dolços, i defineix conceptes de confisseria com els diferents punts del xarop (punt de bola, etc
Arròs a la Cassola a la Catalana

Arròs a la Cassola a la Catalana

Cal tenir en compte que una altra de les diferències és la seva elaboració. Deixant de banda les polèmiques que, si paella o que si arròs, tot i reiterar que el seu nom ve donat en principi pel recipient en el qual es fa (Com l’escudella, per exemple, que antigament donava nom al recipient i amb el pas del temps va donar nom al contingut) La veritat és que d’arrossos n’hi ha al nostre país per donar i vendre
Canelons a la Catalana

Canelons a la Catalana

Es va fer tan famós que el poble el va catalanitzar com a “Can Justín”, i era tan car, que d’aquí en va venir l’expressió “fer un sopar de duro”, que en aquells moments indicava una cosa molt dispendiosa
DE PINGONEO: Terra d'escudella

DE PINGONEO: Terra d'escudella

com que érem tres persones i teniem ganes de provar el màxim de plats possibles vam decidir fer com a La Pubilla, cadascú va demanar plats diferents i els vam compartir
Pollastre amb adob.

Pollastre amb adob.

Normalment no es feia servir nomes una, en general es feien servir la barreja de tres o quatre especies, les principals eren canyella, pebre, fonoll, orenga, marduix, romaní, farigola, pebre llong, gingebre, nou moscada, macís, clavell, safrà, cardamom, galanga, celiandre… i com no la pólvora de duc, que era una barreja de diferents especies, com la canyella, gingebre, nou moscada, un pessic de sucre, clau d’olor i anís estrellat
Sopa torrada amb pilotilles -mandonguilles -

Sopa torrada amb pilotilles -mandonguilles -

per fer d'elles un plat únic i pràctic reivindico les sopes com un. gust quan fa fred i com no renuncio a escriure un post de sopes, una recepta d'una sopa que està gairebé en perill d'extinció, per
Olla barrejada

Olla barrejada

L'etiqueta simbolitza el paisatge vitícola de muntanya de Mas Vilella, que es podria extrapolar a molts dels bonics racons del Baix Penedès, amb el paisatge humanitzat de vinyes, oliveres, garrofers i ametllers acompanyant una masia, una barraca i incomptables parets de pedra
Receptes pels dies de Nadal.

Receptes pels dies de Nadal.

Una vegada ja saben que volem fer per cada àpat, organitzarem el nostre rebost i ja podem avançar les compres de tot allò que no caduca i necessitarem (begudes, torrons, neules, polvorons, aperitius etc…
Caldo nadalenc

Caldo nadalenc

En aquesta ocasió, he preparat un caldo com els d'abans, que preparaven molts àvies i que encara preparen moltes mares, i que evidentment, havia de preparar jo mateixa un dia o altre